Kast deg ut i det! Her er årets 10 mest populære nyttårsforsett og hvordan du kan fullføre dem.
Vi er godt og vel én uke inne i det nye året, og du er kanskje blant dem som har gjort nyttårsforsetter. Mange bryter disse temmelig kjapt, men du trenger ikke være blant dem. Her er en liste* over de mest avlagte nyttårsforsettene (riktignok i USA, men tipper at den er ganske relevant i Norge også), og tips til hvordan du kan gå til verks på hvert enkelt av dem. Lykke til!
1. Gå ned i vekt
Dette er min favoritt, og jeg er allerede i gang. I dag er nemlig min andre fastedag på 5:2-dietten (“The Fast Diet”), som tok av etter dokumentaren til legen Michael Mosley, “Schrödingers katt: Spise, faste – leve lenger”, som gikk på NRK rett over nyttår. Dokumentaren presenterer forskning som viser at fasting kan gjøre underverker både for vekt og fremtidig helse. Mosley gjennomførte fastedietten selv, og resultatene gav forbløffende gode resultater i forbedringen av blodtrykk og nivåene for kolesterol og insulin, og ville derfor være svært effektiv i å forebygge hjerteinfarkt og alzheimers. Oppskriften er enkel: To dager i uka faster du og fem dager i uka spiser du det du vil. De to dagene skal ikke være etter hverandre. Om du er kvinne kan du spise 500 kalorier på hver fastedag, og 600 om du er mann. Erfaringsmessig vil du gå ned fra 0,5 til 1 kilo per uke med denne dietten. Det blir spennende å se.
2. Bli mer organisert
Jeg er så heldig å ha kolleger som er svært organiserte og jobbe i et byrå hvor det er “ordning och reda”. Det tar tid til å finne og bygge rutiner og systemer som hjelper deg å bli mer organisert, men det er tid man bare må sette av. For eksempel til å lese boken Få Ting Gjort!, skrevet av David Allen. Her får du en velutprøvd metodikk for personlig produktivitet som har tatt verden med storm. For øvrig har jeg fått mye glede av å bruke to funksjoner i Outlook for hva det er verdt: Kalender og Oppgaver. Det er omtrent umulig å glemme et møte om du bruker kalenderen riktig, og du kan planlegge hele dagen kvelden i forveien. Oppgaver er et system for registrering av gjøremål, som også varsler deg på mobilen og på desktopen. Et supert tospann som holder orden på arbeidsdagen din. Om du trenger å få organisert idéene dine kan jeg anbefale Workflowy.
3. Bruk mindre penger – spar mer
Oppskriften på en stabil og god økonomi skal visst være like enkel som å gå ned i vekt, og like vanskelig: Du må leve under den standarden du kunne ha levd på. Ellers hjelper det også å være smart. Her er noen måter å være smart på:
- Spar på autopilot. Nettmagasinet The Art Of Manliness anbefaler at du sparer 20 prosent av inntekten din – uansett nivå – for å legge opp en buffer til trange tider.
- Bytt forsikring og bank. Da jeg jobbet i forsikringsbransjen var det ikke uvanlig at jeg sparte mine kunder for flere tusen kroner i året. Finansportalen.no har for øvrig publisert 24 tips til hvordan du kan spare penger ved valg knyttet til bank og forsikring. Vurder også om du bør bytte leverandør av strøm, telefon og bredbånd.
- Ukentlig storhandel. Planlegg innkjøp i helgen før hver uke begynner, og gjør storinnkjøpet én gang. Du unngår de typiske impulskjøpene pluss ekstra forbruk av drivstoff og ikke minst tid.
4. Nyt livet til det maksimale
Det finnes faktisk en artikkel på WikiHow om temaet som gir deg noen svært godt forklarte punkter (hele 48 faktisk) med tilhørende illustrasjoner.
5. Hold deg i sunn og god fysisk form
Jeg har tro på metoder som ikke krever for mye motivasjon eller tid. Spesielt på dette punktet. Tidligere har jeg alltid gått for hardt til verks, og vært litt for ambisiøs. Derfor liker jeg Yngvar Andersen. Ikke bare fordi han er sogning (som også jeg er – til tross for at jeg skriver bokmål), men fordi han gjør trening tilgjengelig for alle, også oss som ikke har tid eller lyst til å gå på treningssenter. I NRK-artikkelen Bli veltrent i stua med Yngvar gir han et komplett treningsopplegg med ni enkle øvelser (med videoforklaringer) som du kan gjøre både på jobb og hjemme. For TV-serien To buksestørrelser ned laget han også et treningsprogram (pdf-format) som gir deg oppskriften. 3 timer er alt du trenger å investere per uke. Som Yngvar sier: “Berre gjer da!”
6. Lær noe nytt og spennende
Da min sjef og kollega Stig Hammer spurte oss om vi kunne tenke oss å ta gratis videreutdanning ved et hvilket som helst universitet i USA etter mitt valg, takket jeg umiddelbart ja. Men i stedet for en flybillett og en neve dollars, fikk jeg en link. Nå, noen måneder senere har jeg fullført et kurs ved The Ohio State University innen retorikk, uten å ta et eneste fly. Du kan lese mer om dette i blogginnlegget mitt, Hva med et gratis kurs på Harvard? Nå står nok et kurs for døren: Content Strategy for Professionals: Engaging Audiences for Your Organization.
Online læresteder: Coursera.org | Udacity.com | Khan Academy | edX | Iversity
7. Slutt å røyke
Jeg har aldri røyket, men jeg vet at det kanskje er er en av de mest vanskelige vanene å slutte med. Slutta.no har skrevet 12 tips til å bli røykfri som kan være verdt å ta en kikk på.
8. Hjelp andre å nå deres drømmer
Ofte er den største gleden den vi opplever når vi gleder andre, uten å forvente noe igjen. Våre nærmeste først, og så våre andre medmennesker. Vi har alle noen som vi kan hjelpe, og de fleste av oss (meg inkludert) kan nok bli flinkere og mer omtenksomme. Det er også rørende for en storebror å se givergleden til min egen lillesøster som etter 18 år uten diagnose fra norsk helsevesen er under privat behandling for borrelia og bartonella i Tyskland. Crowdfunding (folkefinansiering) heter konseptet hvor enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt, enten ved hjelp av penger eller andre ressurser. Noen prosjekter gjelder veldedighet, andre prosjekter får du også noe igjen. Noen av de mest kjente crowdfundingsitene finner du her:
Crowdfundingsteder: Kickstarter | GoFundMe | Indiegogo | Crowdfunder | NewJelly
9. Bli forelsket
Noen jakter på den store kjærligheten, andre trenger å finne den igjen i sin nåværende make. Ønsker du å gjenoppdage eller redde kjærligheten kan boken The Love Dare være en veldig god investering.
10. Bruk mer tid med familien
Som småbarnsfar er dette punktet svært viktig for meg, og trenger du noen gode tips har klikk.no skrevet om hvordan du kan spare én time om dagen med smarte rutiner i hjemmet.
*Statistikken er hentet fra University of Scranton. Journal of Clinical Psychology (kilde)
7. December 2016 at 22:46
3 og 5 ser ut som noe jeg kunne ha valgt for 2017.