Mitt første forsøk på nettverking på et arrangement var en fadese. Jeg var ikke forberedt og hadde urealistiske forventninger. Nå ser jeg at folk gjør de samme feilene – og flere. Selv om du er en veteran innen nettverksbygging vil du finne disse ideene verdt å prøve ut.
1. Velg arrangementene med omhu
Om arrangementet er bra eller dårlig er vanskelig å vite før du har gått dit minst en gang. Din lokale gren holder antagelig et jevnlig arrangement, men det er mange andre arrangementer som krever litt graving. Undersøk din lokalavis eller spør folk og se hva du finner ut. Du bør helt klart se etter arrangementer som matcher produktet eller tjenesten du tilbyr. Kanskje du til og med finner et nettsted som lister opp nettverksbyggende arrangementer i ditt nærområde.
Ikke gå tilbake på arrangementer hvor de fleste deltagerne har det jeg kaller en selgers mentalitet. Disse menneskene kunne ikke bry seg mindre om hva det er du driver med. De bryr seg kun om å selge. Ja, det å selge er viktig, men å ta tid til å bygge gjensidig fordelaktige relasjoner er bedre.
2. Ring på forhånd
Dette er hva jeg hører mest fra nykommere på et arrangement: “Jeg visste ikke helt hva jeg kunne forvente.” Det er ingen unnskyldning for det. Du burde vite hva slags arrangement du deltar på, hvor mange som deltar, og om du kan ta med deg ditt markedsmateriell og dele det ut eller legge det på et bord. En kort telefon til arrangøren vil gi deg svarene du trenger.
3. Forbered dine promo-materialer
Noen arrangementer lar deltagerne sitte rundt et bord hvor hver og en får 60 sekunder til å fortelle om sin virksomhet. Andre arrangementer baserer seg på ren mingling. Uansett bør du være i stand til å kunne fortelle med få ord hva du gjør og hvilke fordeler det du gjør gir kunden.
En feil jeg ofte ser folk gjøre er at folk enten ikke greier å gi en 60-sekunders presentasjon eller at de ikke klarer å slutte å snakke etter de 60 sekundene. Den første feilen har med dårlig planlegging å gjøre. Den andre også, men det er også mangel på respekt for andre i gruppen. Ikke bli husket for de gale årsakene.
4. Kle deg for suksess
Jeg vil her gå ut fra at du vet hvordan man kler seg profesjonelt. Og siden du allerede har ringt arrangøren vet du jo om arrangementet er casual eller formelt. Men ikke glem å ha på deg pins eller emblemer som viser din tilhørighet til relevante organisasjoner.
En Rotary-pin vil hjelpe deg å komme i kontakt med andre rotarianere eller folk som er interessert i å høre om Rotary. Det hjelper deg med å utvikle en sterkere relasjon. Gi noen en grunn til å kommunisere med deg på et dypere plan.
Du har ennå ikke ankommet arrangementet, men allerede vil disse fire stegene gi deg et langt forsprang på mange andre deltagere.
5. Ha visittkortene dine klare
Det er alltid like fascinerende synes jeg at folk som deltar på nettverkingsarrangementer er nødt til å fiske rundt i dressene sine etter visittkort som om de er helt sjokkerte over at noen spurte om et. En viktig del av nettverking er å utveksle visittkort, så vær klar. Og vær så snill… vær nøye med at visittkortene du deler ut er rene og pene.
Her er en sann historie… En forretningsmann gav meg kortet sitt, men vi la begge merke til at kortet hadde noe på seg. Jeg trodde det kunne være mat. Mens han skrapet den ukjente materien av med fingerneglen sin og gav meg kortet sitt, og jeg dikter ikke dette opp, sa han, “Det må være en buse.” Eh, ok.
En annen ting… se på baksiden av alle visittkort du får. Hvis det ikke er noe der, fint. Men de beste nettverkerne kaster ikke bort baksiden av et visittkort. Noen ganger kan informasjonen på baksiden gjøre en god jobb med å oppsummere hva forretningen er. Hvis den er tom, skriv ned noen notater fra samtalen slik at du kan minne deg selv på det du lærte om den personen eller bedriften hans. (Se steg 8).
6. Kom tidlig
Kanskje du føler deg litt dum når du er den første som dukker opp på et arrangement, men jeg har funnet ut at det er den beste måten å få kvalitetstid med en eller to personer uten distraksjoner. Selv det å snakke med arrangørene kan være verdifullt siden de kjenner arrangementet best.
Når neste deltager kommer inn så ikke vær beskjeden. Ønsk dem velkommen som om du var verten. Ikke tenk så mye på å fortelle personen om deg selv… det vil du få tid til senere. Fokuser på han eller henne, memorer navnet deres og finn ut hvordan du kan hjelpe den personen. Når tredje person kommer inn, vær den første til å presentere den andre.
7. Vis interesse
Ikke vær det jeg kaller en døgnflue-nettverker. Du kjenner typen. De vil bare gi deg kortet sitt, utveksle noen korte høflighetsfraser og så gå til neste person. Selv om det å få visittkortet sitt inn i flest hender mulig er et godt mål er denne døgnflue-teknikken best egnet til å gi inntrykk av at du er mest interessert i deg selv. Bruk tid på å bli kjent med personen som får kortet ditt.
8. Ta notater
Jeg ser sjelden at folk gjør dette. Se for deg hvordan det ville føles om noen følte at det du sa var så viktig at de måtte ta notater. Ville ikke det føles fantastisk? Ville du ikke huske den personen? OG ville det ikke være enda bedre om den personen tok seg tid til å spørre deg om hvordan de kunne være på utkikk etter en kunde for deg? Selvsagt! Nå… vær den personen!
9. Bli lenge
Denne hører sammen med steg 6. Ikke ha det travelt med å dra. “Nachspielet” kan være kvalitetstid for å forsterke relasjonene du etablerte. Vis interesse og spør dine nye bekjentskaper om de fikk noen gode kontakter. Lytt til hva de syntes om arrangementet og bruk det for å hjelpe deg med steg 12.
Hvis det ser ut som at du fikk spesielt god kontakt med noen, prøv å avtale et møte slik at dere kan snakke mer sammen. Nettverkingen trenger ikke å ta slutt bare fordi arrangementet er over.
10. Ha realistiske forventninger
Husker du da jeg nevnte at jeg hadde urealistiske forventninger til min første nettverkingsopplevelse? Jeg gikk tilbake til studioet mitt og tenkte at alle jeg snakket med ville ringe meg for å bli kunden min. Det skjedde ikke og jeg burde ikke ha blitt overrasket. Men jeg var en nybegynner i nettverksbygging, så hva visste vel jeg?
Det jeg imidlertid ser mest av for tiden er at folk som deltar på et arrangement for første gang og ikke skaffer nye kunder gir opp og aldri kommer tilbake. Hvis arrangementet ikke passer for din virksomhet, så er det helt OK å ikke gå tilbake. Men husk på dette: Folk liker å gjøre forretninger med folk de kjenner. De kan ikke bli kjent med deg hvis du bare dukker opp en eller to ganger.
11. Følg opp!
Ett år deltok jeg på ti av min lokale forenings tolv månedlige nettverksarrangement og snakket med omtrent 25 mennesker hver gang. Kan du gjette hvor mange ganger noen jeg snakket med fulgte meg opp for å gjøre en avtale? To ganger!
Hvis du har navn og nummer fra et nettverksarrangement vil det ikke overraske de menneskene om du kontakter dem. Ja, de vil kanskje gi deg et nei, men det vet du aldri om du ikke ringer.
12. Re-evaluer
Jeg ser stadig vekk at folk deltar på arrangementer som ikke gjør noe fra eller til for dem. Det er ofte en frykt for at dersom man slutter å dukke opp så vil man gå glipp av forretninger. Ikke gjør den feilen. Hvis deltagerne eller bedriftene som er representert ikke er noen god match for din bedrift, så kutt kostnader og bruk tiden din på bedre arrangementer eller andre former for markedsføring.
Det er alt! 12 steg til å gjøre nettverkssamlinger mer vellykket. Det er flere enn disse 12 stegene, men disse stegene er en god start. Bare det å ta i bruk noen få av disse ideene vil gi deg fortrinn. Setter du alle 12 ut i livet vil du få enda bedre resultater!
For Markedsheltene: Mike Klassen
1 Pingback